Silon i Söderköping
intill gästhamnen
i Göta kanal.
I Söderköping, alldeles intill kanalen och under Ramunderbergets dominans, står en malplacerad byggnad. Det är en f d spannmålssilo, byggd 1944, som säkert givit stadsarkitekt och byggnämnd huvudbry och vånda. Silon har förlorat sin funktion när lantbrukets utveckling lett till nya sätt att hantera spannmål.

Men kreativa lösningar fanns inom räckhåll. Norrköpingsarkitekten Mats Levander ritade om silon till bostadshus vilket numera rymmer 14 bostadsrätter. Utsikten från de flesta våningarna lär vara magnifik.

En så hög och dominerande byggnad i medeltidsstaden Söderköping borde vara en omöjlighet. Läget intill det mäktiga Ramunderberget förlåter en hel del och nederdelen, själva silodelen, har fått en fin och varierad utformning som jag tycker om med lätta triangulära burspråk och balkonger. Byggnaden har fått leva vidare i ny skepnad. Tack för det.

MEN... förlåt Mats, övervåningarna tar hela uppmärksamheten från den fina nederdelen. Hur kan man avsluta byggnaden uppåt med en schweizerstuga med sadeltak? Den till och med skjuter ut åt sidorna som ett fågelbord på sin pinne (bild 3).

En lösning på övervåningarna med fasader till stor del av reflekterande glas som gav himmelsreflexer, gärna byggt i oregelbundna former, skulle ha kunnat tillföra silon spänst och spänning, det vore underdelen värd!

Fredrik Bernhardt
2010-12-11